Güzel Yazı - ...:: TÜRK DİLİ ::... Dil Bilgisi, Kompozisyon Konuları ve Sunuları, Kaynaklar

İçeriğe git

Güzel Yazı

KOMPOZİSYON
GÜZEL YAZI
Yazıyı güzel yazma, bir el alışkanlığı olmakla birlikte kitap yazıları göz önünde bulundurularak ve aşağıda sıralananlara dikkat edilerek güzel bir yazı (en azından okunaklı bir yazı) yazılabilir:
1. Harfleri yazarken kalemin izlediği yol (yukarıdan aşağıya ve soldan sağa) doğru olmalıdır.
2. Harflerin satır arasında kalan kısımlarıyla yukarıda ve aşağıda kalan kısımları arasında bir ölçü bulunmalıdır.
3. Harflerin boyları ve enleri arasındaki ölçüye dikkat edilmelidir.
4. Yazı, dik yazılıyorsa harflerin yukarıya ve aşağıya doğru olan çizgileri satır çizgisiyle 90 derecelik açı oluşturacak biçimde satıra dik olarak; eğik yazılıyorsa satır çizgisiyle yaklaşık 70 derecelik açı oluşturacak biçimde birbirlerine paralel olarak yerleştirilmelidir:

Cesurun bakışı, korkağın kılıcından keskindir.
Başkalarını sık sık affet, kendini asla.

5. Kelimeler arasında e harfinin sığacağı kadar boşluk bırakılmalıdır.
6. Kaleme fazla bastırılmamalı, harfin başlangıç noktasındaki çizgi kalınlığı ne ise bitiş yerindeki kalınlığı da aynı olmalıdır.
7. Okunaklı bir yazı için harfler birbirine değmemeli, en azından yazılan kalemin ucuyla aradan bir çizgi çekilebilecek kadar boşluk bırakılmalıdır.
8. Harfleri, tek tek baskı harfleriyle yazma yerine el yazısı da denen bitişik yazı tercih edilirse daha az çabayla daha hızlı yazmak mümkün olur. Bitişik yazıda, harfleri doğru yerlerden bitiştirmeye özen gösterilmelidir.
Uyarı
a, g, n, m, y harfleri küçük harflerdir. Cümleye başlarken veya özel adların başında bunlar ne kadar büyük yazılırsa yazılsın büyük harf olamazlar. Benzer şekilde K, R, M harfleri de büyük harflerdir. Bunlar da ne kadar küçük yazılırsa yazılsın küçük harf olamaz. Yazıda yazım açısından bunlara da dikkat edilmelidir:
ali, gazi, güzel, nazilli, mardin, yavuz gibi kelimelerin ilk harfleri küçük harf karakteriyle yazıldığı için yanlıştır. Bunlar Ali, Gazi, Güzel, Nazilli, Mardin, Yavuz... şeklinde yazılmalıdır.


2013-2024 © Türk Dili - Doç. Dr. Ahmet KAYASANDIK
Facebook'ta paylaş
İçeriğe dön